In Costa Rica is het gras écht ontzettend groen. De dagelijkse begroeting ‘pura vida’ die mensen elkaar toewensen weerspiegelt de diepgewortelde aandacht voor natuur, gezondheid en een harmonieuze manier van samenleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het schiereiland Nicoya aan de Pacificische Oceaan geïdentificeerd is als één van de zogenaamde ‘blauwe zones’ wereldwijd. Dat zijn zones waar relatief veel mensen ouder dan 100 jaar worden, doordat ze zo gezond leven. Enkele elementen die daarbij een rol spelen, zijn een voornamelijk vegetarisch dieet, veel sport, spel en ontspanning, gemeenschapszin en goede gezondheidszorg. Go with the flow met het surfende leven.
Onder het genot van verse fruitsappen vol kleurrijke vitamines, deinden we mee op het ritme van de natuur tijdens het surfen, hiken, ziplinen, raften en zwemmen. Deze gezonde levensstijl wordt in Costa Rica erg makkelijk gemaakt, omdat het land zijn prioriteiten op orde heeft. Er is geen leger en er wordt sinds enkele decennia volop ingezet op natuurbehoud, onderwijs en gezondheidszorg. Costa Rica is wat mij betreft dan ook een grote inspiratie voor andere landen. Natuur is in Costa Rica alomtegenwoordig, doordat 30% van het land uit beschermde natuurparken bestaat. Ook daar buiten wemelt het van de dieren, planten en adembenemende vergezichten. Regelmatig werden we verrast door de moves van ondeugende brulapen, leguanen en andere exotische bezoekers. Soms ook ongewenst, bijvoorbeeld toen mijn zoon door een mysterieus insect in zijn bil werd geprikt en daardoor hele dikke billen kreeg. Gelukkig was ook de gezondheidzorg op orde. Een extra shotje anti-histamine bracht zijn kadetten snel weer terug tot normale proporties. Achteraf een grappig verhaal voor in de klas.
Tijdens het ziplinen zweefden we over het oerwoud, langs kristalheldere watervallen en met uitzicht op rokende vulkanen. Ik bedacht me dat als de ijzeren kabels zouden knappen, we tenminste wel op de allermooiste plek ter wereld neer zouden storten. Gelukkig hebben we het allemaal overleefd en konden we na alle spanning en sensatie genieten van verse cacaobonen en belangrijker nog, het eindprodukt dat daaruit gemaakt wordt: chocola in alle soorten en maten. Deze wakkerden de endorfines nog verder aan. Na tropische regens waren er stomende vulkanische baden om op te warmen en hangmatten om in te luieren.
Zo’n levensechte ervaring in het paradijs laat zien dat we een keuze hebben om de toekomst vorm te geven. We kunnen er voor kiezen in te zetten op een groene leefomgeving en een goede kwaliteit van samenleven. Met elkaar en ook met toekomstige generaties. Costa Rica is weliswaar een klein land met veel natuurlijke rijkdommen en uiteraard zijn ook daar uitdagingen met armoede, criminaliteit en infectieziekten aanwezig. Toch laat het land zien dat keuzes die jaren geleden gemaakt zijn, nu haar sappige vruchten afleveren. In de dagelijkse realiteit wordt ons soms een hele andere werkelijkheid voorgespiegeld. Daarom laat ik graag zien hoe het anders kan. De wereld is in onze eigen handen en juist door in te zetten op natuur, harmonie en kansen voor iedereen, kunnen we een toekomst creëren die veelkleuriger en vrediger is dan de weg die we nu bewandelen. Hopelijk laat jij je daarom ook graag inspireren door de lessen van rond fladderende vlinders, trage luiaards, luidruchtige toekans en kleurrijke papegaaien, die adviseren de keuzes in Europa met een korreltje zeezout te nemen.
Comments